Faq

Hoe bewaar ik een gebitsprothese?

Bewaar de gebitsprothese droog in een gebitsprothesebakje. Gebruik geen reinigingstabletten. Personen kunnen dit per vergissing innemen als medicijn. Gebruik dus onder supervisie van een zorgverlener.

Wat heb je nodig om een gebitsprothese te reinigen?

Gebruik een speciale borstel om een gebitsprothese te reinigen: de protheseborstel. Gebruik vloeibare zeep: tandpasta maakt het oppervlak van de prothese ruw. Spoel de gebitsprothese na reiniging goed af onder stromend water alsook de gebitsprotheseborstel. Neutrale witte zeep (eventueel druppeltje dreft)

Hoe kan ik het best een tandenborstel bewaren?

Na het poetsen dient de nodige aandacht te gaan naar de borstelhygiëne: goed afspoelen en met de kop naar boven bewaren. Zo goed als mogelijk de tandenborstelharen droog maken. (eventueel met servet of haardroger)

Hoeveel tandpasta gebruik ik best?

Gebruik niet te veel tandpasta. Een hoeveelheid ter grootte van een erwt is voldoende tot de leeftijd van zes jaar. Vanaf zes jaar mag dit 1 cm zijn. Voor kwetsbare ouderen dient de hoeveelheid tandpasta aangepast te worden in functie van het aantal tanden. Na het opbrengen van de tandpasta dient deze verdeeld te worden over alle borstelharen met de vinger.

Welke tandpasta gebruik ik best?

Voor een persoon zonder ernstige tandvleesaandoeningen maakt het niet uit welke tandpasta, als er maar fluoride in zit. Fluoride verstevigt het glazuur dat daardoor minder kwetsbaar is voor tandbederf. De meeste tandpasta bevat fluoride. In bepaalde gevallen (zeer plaquegevoelig, veel tandsteen, bloedend tandvlees, ...) kan geopteerd worden voor een tandpasta met antibacteriële of antitandsteenwerking, dit op advies van de tandarts.

Wat is een goede tandenborstel?

Een goede tandenborstel heeft zachte haren, een steel die goed vast te houden is en veel haren die niet in bosjes staan. Een elektrische borstel kan ook een alternatief zijn. Hou rekening met de borstelkop: ronde kop = draaiende bewegingen, rechthoekige kop = meerdere verticale en horizontale bewegingen. Bij een normaal gebruik dient men de tandenborstel na 3 maanden te vervangen. Van zodra de haren niet meer mooi evenwijdig naast elkaar staan, dient men de borstel te vervangen.

Wat is een goede poetsmethode?

Een goede poetsmethode is de methode waarbij de borstelharen in een hoek van 45 graden schuin op de overgang van het tandvlees naar de tand worden gezet. Dan wordt met de tandenborstel een masserende beweging gemaakt door korte heen en weer gaande bewegingen. De haartjes blijven bij die bewegingen bijna op hun plaats. Probeer de haartjes zacht in de ruimte te duwen tussen de tand en het tandvlees en circulaire bewegingen te maken. Hierdoor wordt de plaque verwijderd. Oefen niet te veel druk uit, neem de borstel in de hand zoals een pen. Schema tandenpoetsen: B = Buiten B = Binnen B = Boven = Kauwvlakken Het is verstandig om een vaste volgorde aan te houden bij het poetsen. Poets eerst alle buitenkanten, dan de binnenkanten en als laatste bovenop de tanden, nl. de kauwvlakken. Doe dit bij voorkeur tweemaal per dag.